Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τα βιβλία είναι η αφορμή



Τα θέλω μας μπορούν να είναι παράλογα. Οι πράξεις μας πρέπει να έχουν έναν καλό λόγο. Ή έστω μία πολύ καλή αφορμή.

Για μένα τα βιβλία είναι η αφορμή για να κάνω αυτά που θέλω. Με το διάβασμα θα απομονωθώ. Μιλώντας για όσα διάβασα, θα πω αυτά που θέλω, χρησιμοποιώντας την ιστορία και τις λέξεις κάποιου άλλου. Τα βιβλία αποτελούν την αφορμή για να πιάσω τη φωτογραφική μηχανή, να βγάλω τις ακουαρέλες μου από το συρτάρι. Αναζητώντας το επόμενο βιβλίο, θα πάω μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία του κέντρου. Όταν θα βρω το επιλεγμένο για την περίοδο ανάγνωσμα, θα καθίσω να πιώ έναν καφέ στα αγαπημένα μου μαγαζιά της Αθήνας. Θα το πάρω και θα πάω στην παραλία.

Τα βιβλία είναι η αφορμή για αυτό το blog και το blog αφορμή για να διαβάζω. Δεν γράφω κριτικές εδώ, δεν είναι σκοπός μου να κρίνω. Τα βιβλία είναι για μένα αφορμή για να σκέφτομαι, δικαιολογία για να ξεφεύγω και τελικά τρόπος ζωής. Αυτό προσπαθώ να επικοινωνήσω. Αλλά και η επικοινωνία είναι απλώς μία αφορμή για να ξεκαθαρίσω αυτά που θέλω να πω.

Δεν είναι ανάγκη να έχουμε όλοι τις ίδιες αφορμές. Ο καθένας έχει τη δική του σημαία με την οποία πορεύεται, μία ή πολλές. Το θέμα είναι να προχωράμε, να μη μένουμε στάσιμοι. Θυμάμαι ένα video που περιγράφει τη ζωή σαν να είσαι σε κυλιόμενο διάδρομο. Προχωράς με σταθερό ρυθμό και μένεις στάσιμος. Αν σταματήσεις να περπατάς, θα σε πάρει πίσω. Πρέπει να τρέξεις για να πας μπροστά.

Δεν υπάρχουν πάντα αρκετοί καλοί λόγοι για να τρέξεις. Μερικές φορές χρειάζεσαι μία αφορμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: