Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Το Στρίψιμο της Βίδας

    Αυτή η ιστορία δεν μοιάζει με καμία από αυτές που έχω διαβάσει. Είναι μια ιστορία φαντασμάτων. Μία ιστορία αγωνίας στην οποία εμπλέκονται νεκροί που επιστρέφουν, παιδιά με τέλεια χαρακτηριστικά και παράξενες συμπεριφορές (creepy), και επιβλητικοί χώροι της αγγλικής υπαίθρου.
    Είναι μία ολιγοσέλιδη περιγραφή με αρκετά απλή πλοκή, που δίνεται, όμως, με πραγματικά δεξιοτεχνικό τρόπο. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο spoilers για το συγκεκριμένο βιβλίο, ακόμα και το οπισθόφυλλο, κατά τη γνώμη μου, χαλάει λίγο το αίσθημα της ανυποψίαστης ανάγνωσης. Δε θα ήθελα να κάνω το ίδιο σε αυτό το post. Απλά θα καταθέσω τα πολλά μου αστεράκια ως ανέμελη κριτική και, επ’ αφορμής αυτού, θα σου πω κάτι για τις ιστορίες τρόμου.

   Δεν ήμουν ποτέ θαυμάστρια των ιστοριών που στόχο έχουν να προκαλέσουν έντονη αγωνία ή τρόμο, ούτε σαν αναγνώστρια ούτε σαν θεατής. Παρόλα αυτά οφείλω να ομολογήσω πως το να βιώνεις όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα, με την ασφάλεια ότι θα κλείσεις το βιβλίο, ή την τηλεόραση, ή τα μάτια σου, και όλα αυτά απλά θα τελειώσουν, είναι φοβερά ανακουφιστικό.

   Υπάρχουν πολλά τρομακτικά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο. Πράγματα που αν αφεθείς να τα σκεφτείς λίγο παραπάνω από το κανονικό, αρκούν να σου κόψουν τη διάθεση να ζήσεις. Και δυστυχώς αυτά δεν τελειώνουν. Δε λείπουν, δε θα λείψουν ποτέ. Γιατί είναι μέρος της φύσης η απειλή, και το ίδιο και η αντίδραση στην απειλή – ο φόβος. Και είναι αλήθεια πως επιλέγεις που θα κοιτάξεις και πόσο θα επηρεαστείς από αυτά που θα δεις.

    Ο φόβος… Στην ταινία "Youth" του Πάολο Σορεντίνο λέγεται κάποια στιγμή πως ο φόβος, σε αντιπαραβολή με την ελευθερία, είναι ένα εξίσου καταπληκτικό συναίσθημα. Είναι ένα δυνατό και καταπληκτικό συναίσθημα που, όπως η ελευθερία, μπορεί να λειτουργήσει πάνω μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Και το να βγαίνεις αλώβητος όταν έχεις αντιμετωπίσει μία πραγματική ή φανταστική ιστοριούλα τρόμου είναι επίσης ένα καταπληκτικό συναίσθημα.

   Αν κάποιος έχει να προτείνει ένα ωραίο βιβλίο σε ύφος αγωνίας και τρόμου, παρακαλώ ας το κάνει!


«Το στρίψιμο της βίδας», Henry James, Εκδόσεις Οξύ, Μετάφραση Θάνος Καραγιαννόπουλος

    


Δεν υπάρχουν σχόλια: