Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Hunt Slonem

Αναζητώντας έμπνευση


   Το αμερικανικό περιοδικό design Architectural Digest πρόσφατα ανήρτησε στο κανάλι του στο YouTube ένα βίντεο-ξενάγηση στο αχανές στούντιο του Αμερικανού νέο-εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη Hunt Slonem. Εντυπωσιάστηκα!

   Θα εξηγηθώ. Ο Hunt Slonem είναι γνωστός για τους πίνακες, τα γλυπτά και τα prints του, με θέμα τους λαγούς και τα πουλιά. Ακριβώς σαν αυτά που καρφίτσωσα με ενθουσιασμό στον πίνακα από φελλό που έχω στο γραφείο μου, ελπίζοντας τα χρώματα και οι μορφές των ζώων να επιδράσουν θεραπευτικά στη διάθεσή μου, ή αλλιώς: για να τα βλέπω και να χαίρομαι.
   Ο καλλιτέχνης μας αποκαλύπτει ότι, στο χώρο του, φιλοξενούνται, όχι μόνο έργα του, άλλα κάθε κατηγορίας αντικείμενα τέχνης, φυτά και ζώα. Είναι, επί της ουσίας, ένας μανιώδης συλλέκτης, που μαζεύει αδιάληπτα πράγματα και εμπειρίες. Συλλέγει έπιπλα-αντίκες (γιατί είναι υπέροχα), φυτά (γιατί τα αγαπάει), εξωτικά πουλιά (γιατί από μικρός ήθελε πτηνά κατοικίδια), ημίψηλα (γιατί είναι εκπληκτικό το πόσα βρίσκεις), υαλικά (γιατί you cant be in a bad mood in front of glass), κτίρια ιστορικού ενδιαφέροντος (γιατί το έκανε και ο Picasso), πάρτι (γιατί “its fun”) και πολλά, πολλά άλλα!

   Σίγουρα δεν είναι ένας ευκαιριακός καλλιτέχνης αλλά ούτε και υπάγεται στην κατηγορία των ανθρώπων που παίρνουν την τέχνη υπερβολικά σοβαρά, τους ελληνιστί επονομαζόμενους «κουλτουριάρηδες».  Όλη του η ζωή φαίνεται να αποτελεί ένα είδος εγκατάστασης. Ένα έργο τέχνης του οποίου οι πίνακες και τα γλυπτά αποτελούν απλά ένα τμήμα που μοιράζεται με το ευρύ κοινό. Τα χρώματα, οι μορφές, οι συνθέσεις, όλα αποτελούν εκφράσεις της καθημερινότητάς του. Αν αυτό δεν είναι ειλικρίνεια στην τέχνη, τότε τι είναι!
   Προσωπικά, διασκέδασα τα λίγα λεπτά παρουσίασης της ακραίας περσόνας του Hunt Slonem και του απίστευτου (σε διαστάσεις και περιεχόμενο) στούντιο του. Είναι από τα σκηνικά που η ξεφεύγουν λίγο από τα επιτρεπτά όρια του πραγματικού και, κάπου ανάμεσα στην υπερβολή και τη ματαιοδοξία, μας θυμίζουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζήσεις τη ζωή σου. Και κάποιοι από αυτούς έχουν πολύ πλάκα!

Μπορείς να δεις το βίντεο του Architectural Digest για τον Hunt Slonem εδώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: