Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ως εκ θαύματος – Κωνσταντίνος Τζούμας

« …άμα είσαι ωραίος τύπος και γουστάρεις ταξίδι χωρίς ντε και καλά προορισμό, είσαι μέσα, καλώς όρισες…»



   Ο Κωνσταντίνος Τζούμας είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός. Ακούω, κάποια πρωινά, την εκπομπή του, Café Society, στο ραδιοφωνικό σταθμό Εν Λευκώ και έχω γράψει σε αυτό εδώ το blog ότι θα ήθελα να τον δω σε κάποιο θέατρο, στο ρόλο του Δον Κιχώτη. Όσες φορές τον έχω πετύχει, τυχαία, συνήθως στο Κολωνάκι, μου έχει κάνει εντύπωση ο αέρας του.  Είναι από αυτούς που έχουν κάτι. Καιρό ήθελα να διαβάσω τα βιβλία του. Το «Ως εκ θαύματος» είναι το πρώτο στη σειρά.
   Η ιστορία αυτή μου αρέσει πολύ γιατί αποτελείται από στιγμές. Όπως έγιναν, όπως τις θυμάται ή όπως ήθελε να τις πει, καμία σημασία δεν έχει. Αυτοβιογραφία πλεγμένη από αφηγήσεις-αναμνήσεις και όνειρα. Πολύ ενδιαφέρουσα, με χιούμορ, θράσος και ρομαντισμό. Όπως πρέπει.

   Στον κόσμο του κυρίου Τζούμα, όλα ακούγονται υπέροχα. Τα παντελόνια έχουν «τόνο πικραμύγδαλου», οι κινήσεις των γυναικών «μυρίζουν αγριολούλουδα» και τα αγόρια «βρέχουν τα χείλη τους με νεγκρόνι». Οι νέοι αμφισβητούν τα κοινωνικά κλισέ, τα σεξιστικά στερεότυπα, τις σκουριασμένες ιδέες και τις ανόητες αναστολές και ζουν με ελευθερία, με περιέργεια, ξεγνοιασιά και όρεξη. Αναζητάνε την απόλαυση στον έρωτα, στις τέχνες, στις συζητήσεις και στα όμορφα μέρη. Παρελαύνουν από τις ημέρες και τις νύχτες τους μεγάλες, διάσημες και άσημες, προσωπικότητες και όλα αυτά, με σκηνικό ιστορικά μαγαζιά και συνοικίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
 Περιγράφεται ένας μυθικός τρόπος ζωής, επικίνδυνα γοητευτικός και δημιουργεί ενθουσιασμό και νοσταλγία για τις εποχές που δεν ζήσαμε. Ήταν τελικά τόσο διαφορετικά τα πράγματα τότε; Τόσο μαγευτικά;…

Ή είναι απλά θέμα αφήγησης;…

 «Γαμώτο… δεν είμαστε τίποτα τελικά.. μόνο όμορφα λόγια, γέλια και έρωτες της μίας νύχτας… καμία δύναμη, κανένα μεγαλείο κόντρα στις αγκυλωμένες κοινωνίες με τη δογματική αργοκίνητη νοοτροπία… να γινότανε να θριαμβεύσει η ορμή για συνύπαρξη λουσμένη στο φως της αγάπης… κρίμα… είμαστε τόσο λίγοι…»

Ως εκ θαύματος, Κωνσταντίνος Τζούμας, εκδόσεις Καστανιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια: