Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Μετάξι – Αλεσσάντρο Μπαρίκκο


«Πάντα είναι δύσκολο να αντισταθείς στον πειρασμό να ξαναγυρίσεις, έτσι δεν είναι;»


   Το Μετάξι είναι μία γλυκιά αφήγηση μιας πικρής ιστορίας. Ο πρωταγωνιστής, Ερβέ Ζονκούρ, ήταν «από τους ανθρώπους που αγαπούν να παρευρίσκονται στη ζωή τους, θεωρώντας ανάρμοστη οποιαδήποτε φιλοδοξία να τη ζήσουν». Η μοίρα του τον οδηγεί από την Ευρώπη στην Ιαπωνία, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ταξιδεύει εκεί για να αγοράσει μοναδικής ποιότητας αυγά μεταξοσκώληκα, ή, για να συναντήσει τα μάτια μιας γυναίκας και να πάρει μαζί του ένα βλέμμα που θα του αναστατώσει τη ζωή.

   Αυτό το βιβλίο δεν μου θυμίζει τίποτα από όσα έχω διαβάσει. Είναι χωρισμένο σε 65 αριθμημένα, πολύ μικρά κεφάλαια και η αφήγηση έχει μια ιδιοφυή απλότητα και μουσικότητα. Τα πρόσωπα και οι τόποι περιγράφονται από λεπτομέρειες, σαν σκίτσα, και το σύνολο της ανάγνωσης θυμίζει κάτι σαν όνειρο.

   Αυτό είναι το βιβλίο για να διαβάσεις, σαν διάλειμμα, ένα βράδυ στη βεράντα, με ένα ποτήρι κρασί, ή, μία ωραία, ζεστή μέρα κάτω από μία, ακόμα πιο ωραία, δροσερή σκιά. Μόνο, προσοχή, γιατί είναι από τις αναγνωστικές εμπειρίες, που ανακατεύουν λίγο τη μνήμη, τις επιθυμίες και ταρακουνάνε τη θέση που κρατάει ο καθένας απέναντι στο ρου της δικής του ιστορίας.


« - Είναι ένας παράξενος πόνος.
Σιγανά.
- Να πεθαίνεις από νοσταλγία για κάτι που δε θα ζήσεις ποτέ.»



Μετάξι, Αλεσσάντρο Μπαρίκκο, Εκδόσεις Πατάκη, Μετάφραση: Λένα Ταχμαζίδου



Δεν υπάρχουν σχόλια: